Naslovna » Aktuelno » Saopštenja

Saopštenja

Beograd, 15.12.2015. godine

Demanti na pisanje dnevnog lista „Kurir“ od 15. decembra 2015. godine

Povodom teksta koji je objavlјen u štampanom izdanju dnevnog lista “Kurir”, od 15. decembra 2015. godine, pod naslovom “Velјin nerad plaćamo čak 22.000 evra mesečno” ukazujemo da su podaci koji se odnose na broj zaposlenih, njihova primanja, kao i aktivnosti Kabineta ministra bez portfelјa zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića, netačni.

Netačan je podatak da je iznos od 11.256.000 dinara za plate, dodatke i naknade, namenjen za pet zaposlenih, koliko je prema navodima iz spornog teksta Kurira zaposleno u Kabinetu ministra bez portfelјa zaduženog za vanredne situacije. Naime, broj sistematizovanih izvršilačkih radnih mesta u Kabinetu ministra Ilića iznosi 14, a izrađen je u skladu sa sistematizacijama prethodnih ministara bez portfelјa i njihovih kabineta. Na zvaničnom sajtu Kabineta ministra Ilića navedeni su telefonski kontakti službi koje najviše komuniciraju sa građanima, a nikako se ne odnose na ukupan broj zaposlenih, kao što Kurir navodi u tekstu.

Podatak o broju zaposlenih u bilo kom Kabinetu može se proveriti u Generalnom Sekretarijatu Vlade Srbije, a sve plate zaposlenih usklađene su sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika. U vezi sa tim, plate zaposlenih u Kabinetu ministra Ilića podlegle su prethodnim umanjenjima, sa napomenom da su svi zaposleni na određeno vreme (zaposleni na određeno vreme se ne ocenjuju - ne napreduju kroz platne razrede), u prvom platnom razredu, bez mogućnosti uvećanja istih.

Pomenuto uvećanje budžeta za 2016. godinu isklјučivo se odnosi na sredstva namenjena za izradu projekata, obzirom da je Kabinet u tekućoj godini sproveo javne nabavke za izradu projekata sanacije 14 klizišta u Srbiji isklјučivo iz sredstava budžetske rezerve, sa realizacijom sredstava od 97 procenata, što ne ide u prilog tvrdnji da se plaća “Velјin nerad”.

Kabinet ministra bez portfelјa zaduženog za vanredne situacije, u skladu sa odlukom premijera Vlade Srbije, tokom 2015. godine realizovao je izvođenje projekta trajne zaštite naselјa Tekija od bujičnih voda i projekta sanacije naselјa Grabovica na teritoriji opštine Kladovo, zatim izvođenje sanacionih radova u opštinima Lebane i Ljubovija, kao i projekat izgradnje deset stambenih objekata u opštini Trgovište. Takođe, Kabinet je u periodu od 1. juna do 5. decembra 2015. godine, sproveo postupak javne nabavke za izradu projekata za sanaciju još 13 klizišta u Srbiji, čija ukupna vrednosti iznosi 39.490.560 dinara.

 

Beograd, 14.09.2015. godine

Ministar Ilić prisustvuje potpisivanju ugovora o početku realizacije projekta izgradnje deset novih stambenih objekata u opštini Trgovište

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić prisustvovaće, danas, 14. septembra 2015. godine, u 13.30 časova, u prostorijama opštine Trgovište, potpisivanju ugovora o početku realizacije projekta izgradnje deset novih stambenih objekata u opštini Trgovište, kojim na osnovu zaključka Vlade koordinira ministar Ilić.

Izvođački radovi na izgradnji deset novih stambenih objekata u opštini Trgovište, gde se nakon majskih poplava 2014. godine reaktiviralo klizište koje je pričinilo velike materijalne štete, započinju tokom naredne nedelje. Projekat finansira Vlada Republike Srbije.

Nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem radova, predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić uručiće ministru Iliću Povelju za izuzetan doprinos u saniranju posledica prošlogodišnjih poplava u opštini Trgovište, kao i pružanje pomoći toj opštini tokom vanrednih situacija.

Ugovor o izgradnji deset novih stambenih objekata biće potpisan danas, 14. septembra, u 13.30 časova, u prostorijama opštine Trgovište, nakon čega će biti postavljen kamen temeljac na lokaciji predviđenoj za izgradnju pomenutih objekata.

 

Beograd, 28.07.2015. godine

Početak geotehničkih istražnih radova na dva klizišta u opštini Trstenik

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić prisustvovaće sutra, 29. jula 2015. godine, početku geotehničkih istražnih radova na dva klizišta u opštini Trstenik, u okviru izrade Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje sanacije klizišta u selu Jasikovica kod Trstenika, kao i klizišta na putu Jasikovica-Drenovac.

Ministar Ilić će se najpre, u 12 časova, sastati sa predsednikom opštine Trstenik Miroslavom Aleksićem, prilikom čega će biti potpisan Protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima.

Nakon toga, ministar će obići lokalitet u selu Jasikovica gde započinju geotehnički istražni radovi koje izvodi Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, a na osnovu postupka Javne nabavke koju je sproveo Kabinet ministra zaduženog za vanredne situacije.

 

Beograd, 09.03.2015. godine

Aktivirana klizišta u opštini Lebane, ministar Ilić na terenu

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić posetiće, danas, 09. marta 2015. godine, opštinu Lebane na čijoj teritoriji je aktivirano nekoliko klizišta koja ugrožavaju brojne objekte, dok su pojedini državni putevi drugog reda u prekidu zbog odrona.

Ministar Ilić obići će klizište u samom centru Lebana, koje je aktiviranjem prouzrokovanim podvodnim vodama, pre dva dana, srušilo jednu kuću i pomoćne objekte u dvorištu, kao i klizišta u još dve ulice koja ugrožavaju na desetine domaćinstava.

 

Beograd, 01.08.2014. godine

Upitnik ka opštinama o stanju postojećeg sistema odbrane od elementarnih nepogoda

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić uputio je danas, 01. avgusta 2014. godine, zahtev svim opštinama u Srbiji da dostave podatke o trenutnom kapacitetu opremljenosti i operativnosti nadležnih službi za vanredne situacije, koji će biti osnov za metodološka unapređenja postojećeg sistema odbrane od elementarnih nepogoda, kao i iznalaženje modaliteta za proširenje postojećih resursa.

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije pristupiće, na osnovu prikupljenih podataka, izradi Studije koja za cilj ima unapređenje postojećih sistema odbrane od elementarnih nepogoda, unapređenje mehanizama preventivnog delovanja u oblasti vanrednih situacija, kao i uspostavljanje bolje koordinacije organa nadležnih za sprovođenje akcionih mera u vanrednim situacijama.

Ministar Ilić upozorava opštine da je neophodno, preko civilne zaštite i kriznih štabova, napraviti procene ugroženosti od elementarnih nepogoda, identifikovati sve probleme koji se tiču zaštite gradova i opština od velikih padavina, poput izgradnje kolektora površinskih voda, čišćenja kanala i zaštite od bujičnih voda, kao i da je na kopovima potrebno napraviti sisteme za odbranu od padavina i bujičnih voda, kako se ne bi ponovila trenutna situacija u Kostolcu, a ranije i u Kolubari.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbijavode Srbijašume Ministarstvo odbrane