Naslovna » Aktuelno » Vesti » Projekat osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji

05.02.2016.

Projekat osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije tokom prethodne godine pokrenuo je projekat osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji, u okviru koga je pomoću donatorskih sredstava kompanije “Generali Osiguranje Srbija” montirana prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji, u selu Vinča, na teritoriji opštine Topola.

Prvi automatizovani protivgradni lanser u Vinči ima kapacitet od 13 raketa koje se daljinskim upravljanjem ispaljuju za 60 sekundi, dok je posredstvom prateće telekomunikacione opreme povezan sa Radarskim centrom „Bukulja“, gde se nalazi komandni centar za upravljanje automatizovanom protivgradnom stanicom.

Napajanje navedene automatizovane protivgradne stanice obezbeđeno je pomoću podsistema za prikupljanje i skladištenje solarne energije, čime je eliminisan rizik da stanica ne bude u funkciji ukoliko dođe do prekida snabdevanja električnom energijom.

Pomoću ove stanice kompletno se može braniti područje od 2 kvadratna kilometra. Opseg rotacije lansera iznosi 357 stepeni, što znači da je tzv. mrtav ugao tek tri stepena. Ovakav sistem protivgradne zaštite, koji ne zavisi od strelaca, odavno se koristi u razvijenim zemljama kao što su Nemačka, Holandija, Švajcarska, i druge.

Projektom osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite predviđeno je da se do kraja 2016. godine instalira trideset automatizovanih protivgradnih stanica, koje će biti raspoređene prema listi prioriteta zasnovanoj na statističkim podacima o pojavi grada u određenim oblastima, rizicima i koncentrisanosti zemljišta sa zasađenim/zasejanim poljoprivrednim kulturama.

U cilju poboljšanja efikasnosti sistema protivgradne zaštite, osim pomenutih automatizovanih protivgradnih stanica, projektom je planirano instaliranje novih uređaja, tzv. protivgradnih topova, koji se već 25 godina široko koriste u Španiji, Francuskoj, Austriji, Belgiji, Holandiji i ostalim zemljama sa visoko razvijenom proizvodnjom u domenu voćarstva i vinogradarstva.

Protivgradni top predstavlja sistem protivgradne zaštite mobilnog tipa koji štiti površinu od 80 hektara. Za preventivno delovanje u cilju suzbijanja pojave grada i štete na usevima njegov rad se zasniva na principu generisanja mehaničkog talasa na tlu, koji imaju za cilj sprečavanje formiranja inicijalnih jezgara leda i, ako su već formirana, izazivanje njihovog kretanja kroz toplije slojeve radi otapanja.

Inženjerski tim iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije već je, u okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite, krajem prošle godine izvršio instalaciju protivgradnog topa na jednom poljoprivrednom imanju u opštini Grocka. Njegova osnovna prednost jeste u tome što je efikasniji i dosta jeftiniji od ostalih sistema protivgradne zaštite, posebno u odnosu na protivgradne mreže.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbijavode Srbijašume Ministarstvo odbrane