Naslovna » Aktuelno » Vesti » U Vinči kod Topole predstavljena prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

11.02.2016.

U Vinči kod Topole predstavljena prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

U Vinči kod Topole predstavljena prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

Prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji, montirana na teritoriji opštine Topola u okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji koju sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, predstavljena je u sredu, 10. februara 2016. godine, u selu Vinča.

Pomenuta protivgradna stanica u Vinči obezbeđena je iz donatorskih sredstava kompanije “Generali Osiguranje Srbija“, čija vrednost iznosi iznosi 2,4 miliona dinara, a štitiće oko 5 hiljada hektara na kojima se nalaze uglavnom voćnjaci i vinogradi. Ovakav sistem protivgradne zaštite odavno se koristi u zemljama kao što su Nemačka, Holandija, Švajcarska, i druge.

Prvi automatizovani protivgradni lanser u Vinči ima kapacitet od 13 raketa koje se daljinskim upravljanjem ispaljuju za 60 sekundi, dok je posredstvom prateće telekomunikacione opreme povezan sa Radarskim centrom „Bukulja“, gde se nalazi komandni centar za upravljanje automatizovanom protivgradnom stanicom. Opseg rotacije lansera iznosi 357 stepeni, što znači da je tzv. mrtav ugao tek tri stepena.

Napajanje ove automatizovane protivgradne stanice obezbeđeno je pomoću podsistema za prikupljanje i skladištenje solarne energije, čime je eliminisan rizik da stanica ne bude u funkciji ukoliko dođe do prekida snabdevanja električnom energijom.

Projektom osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji predviđeno je da se do kraja 2016. godine instalira trideset automatizovanih protivgradnih stanica, od čega će dvadeset protivgradnih stanica obezbediti Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, iz donatorskih sredstava kompanije “Trayal” iz Kruševca.

Vrednost jedne ovakve stanice iznosi oko 2 miliona i 379 hiljada dinara bez pdv-a, dok je u saradnji sa Republičkim Hidrometeorološkim zavodom Srbije projektom planirano postavljanje automatizovanih protivgradnih stanica na teritoriji Srbije koja će pokrivati površinu od oko 150.000 hektara zemljišta sa zasađenim/zasejanim poljoprivrednim kulturama.

Proizvodnjom pomenutih automatizovanih protivgradnih stanica, u koju će biti uključeni domaći inženjeri, biće izbegnuti svi dosadašnji problemi po pitanju funkcionisanja postojećeg sistema protivgradne zaštite koji je rezultirao velikim finansijskim izdacima iz budžeta Republike Srbije opredeljenim za nadoknadu štete nastale usled grada.

Efikasnost novog sistema protivgradne zaštite u odnosu na postojeći naročito se ogleda u smanjenju troškova namenjenih za proizvodnju protivgradnih raketa i angažovanje strelaca, obzirom da je procenat preciznosti pogotka gradonosnog oblaka putem automatizovane protivgradne stanice gotovo stoprocentan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbijavode Srbijašume Ministarstvo odbrane