Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vanredna situacija proglašena u 15 opština u Srbiji

08.03.2016.

Vanredna situacija proglašena u 15 opština u Srbiji

Vanredna situacija proglašena u 15 opština u Srbiji

Zbog obilnih padavina koje su počele u nedelju, vanredna situacija trenutno je proglašena na teritoriji grada Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, opštine Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, opštini Kosjerić, na delu teritorije opštine Prijepolje, i u Trsteniku.

Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova do sada je poplavljeno oko 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba, dok je najteža situacija juče bila u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši nego u vreme poplava pre dve godine i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok.

Reka Čemernica koja se izlila iz korita i poplavila oko 500 domaćinstava u mestima Konjevići i Preljinska Baluga, odakle je evakuisano 420 ljudi, lagano se vratila u svoje korito i trenutno se ispumpava voda iz tridesetak kuća koje su bile poplavljene i ugroženih pomoćnih prostorija.

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišli su juče najkritičnija mesta u okolini Čačka, prilikom čega su u poplavljenom mestu Preljina najavili pomoć ugroženim domaćinstvima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbijavode Srbijašume Ministarstvo odbrane