Насловна » Актуелно » Вести » Министар Илић обишао критичне локације у општинама Лесковац и Власотинце

07.04.2015.

Министар Илић обишао критичне локације у општинама Лесковац и Власотинце

Министар Илић обишао критичне локације у општинама Лесковац и Власотинце

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за ванредне ситуације Велимир Илић посетио је у понедељак, 06. априла 2015. године, општину Лесковац приликом чега је са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем и мештанима обишао подручје месне заједнице Барје, где је дошло до појаве клизишта које је довело до прекида пута Барје-Оруглица, дуж административне линије са Косовом. Министар Илић обишао критичне локације у општинама Лесковац и Власотинце

Поменути путни правац користе мештани неколико месних заједница, као и припадници МУП-а, који су распоређени у пограничној зони са Косовом. Обиласком клизишта констатовано је оштећење пута, који се налази на 2 километра од асфалтног пута у селу Барје, у дужини од 42 метра, као и померање земљишта на укупној дужини од 65 метара, са просечном дубином клизне равни од 3 метра.

Локална предузећа делимично су санирала клизиште како би могао да се одвија саобраћај дуж административне линије, али је клизиште и даље активно и треба га у потпуности санирати. Такође, неопходно је урадити трајну санацију дела регионалног пута Мирошевце-Вина, где је дошло до одрона, за шта већ постоји израђено идејно решење са предмером и прерачуном радова.

Након обиласка поменутих локалитета, министар Илић је рекао да ће упознати Владу Србије са ситуацијом на терену и покренути одређене мере у што краћем року, како би се извршило отклањање последица насталих услед елементарних непогода чиме би се грађанима у угроженим месним заједницама омогућили услови за несметано кретање и функционисање.

Истог дана, министар Илић је обишао и општину Власотинце приликом чега је са председником општине Мирославом Љубеновићем разговарао о актуелним проблемима и мерама које је могуће предузети, након чега су обишли најугроженија места у општини Власотинце, где је неопходно извршити хитну санацију.

Министар Илић обишао критичне локације у општинама Лесковац и Власотинце

Један од већих проблема у општини представља оштећени мост преко реке Власине у месној заједници Конопница, где повећање нивоа воде у речном кориту може изазвати даље оштећење моста и његово рушење, те је неопходно извршити његову санацију.

Министар Илић обишао критичне локације у општинама Лесковац и Власотинце

Општина Власотинце суочава се и са проблемом два клизишта на општинском путу Власотинце-Дадинце-Градиште-Горуње-Јастребац, као и активним клизиштем на општинском путу Власотинце-Јастребац-Доња Лопушња-Бистрица, која су довела до сужења коловоза на оба општинска пута и отежавају одвијање саобраћаја.

Такође, услед великих атмосферских падавина, у општини Власотинце дошло је и до изливања канала и подземних вода које, поред домаћинстава, угрожавају и пластенике са раним поврћем, што представља велики проблем с обзиром да становништво те општине углавном живи од пољопривреде.

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране