Насловна » Актуелно » Вести » Почетак трајног санирања проблема јаловине у Костајнику

21.05.2015.

Почетак трајног санирања проблема јаловине у Костајнику

Почетак трајног санирања проблема јаловине у Костајнику

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за ванредне ситуације Велимир Илић са стручном екипом и представницима Института за водопривреду „Јарослав Черни“ обишао је, у среду, 20. маја 2015. године, подручје јаловишта некадашњег рудника „Столице“ у месту Костајник код Крупња.

Током посете општини Крупањ министар Илић је најавио да ће релевантни стручњаци кренути са израдом главног пројекта и комплетне документације за трајну санацију јаловишта у Костајнику, имајући у виду да су прошлогодишњи радови на заустављању разношења тешких метала путем водотокова кроз изградњу заштитних брана представљали привремено решење.

Планирано је да се радови у оквиру реализације пројекта трајне санације јаловишта, који обухвата и заштиту животне средине, одвијају у две фазе.

У оквиру прве фазе радова, која обухвата заштиту самог јаловишта, предвиђена је изградња још једне бране, према већ завршеном пројекту, како би се спречило да опасне материје цуре у Костајнички поток. Друга фаза радова односи се на испитивање и чишћење контаминираног земљишта на том подручју.

Приликом разговора са председником општине Крупањ Радетом Грујићем министар је рекао да ће на седници Владе изнети све неопходне информације у циљу што хитнијег обезбеђивања финансијских средстава за израду пројекта трајног санирања јаловишта, а договорено је и започињање радова на санацији два велика клизишта, једног на путу ка Љубовији, другог у месној заједници Тржана, где је неопходно санирати клизиште, пут и локалну реку.

Истог дана министар Илић је посетио и град Лозницу, где је са локалним властима разговарао о почетку радова на изградњи моста на реци Јадар у Драгинцу, који ће заменити понтонски мост, као и о санирању пољопривредног земљишта које је загађено услед изливања јаловишта рудника "Столице" код Костајника.

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране